preskoči na sadržaj

Osnovna škola Brodarica

Login
eTwinning škola

Dabar: od 2016.

Tražilica
Razredne stranice

 

 

 

 

 

    

     

      

 

 

Vijesti iz PŠ Grebaštica
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Svjetski dan kravate
Autor: Sanja Gaćina, 18. 10. 2018.

U utorak, 18. listopada učenici i učiteljice PŠ Grebaštica, obilježili su Svjetski dan kravate.


Kravata je jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Istodobno, kravata je i simbol Europe, ali i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti. 

Na prijedlog Academije Cravatice, neprofitne ustanove koja se bavi proučavanjem,čuvanjem i unapređivanjem kravate kao pokretne hrvatske i svjetske baštine, Hrvatski sabor iskazao je kravati posebnu počast, proglasivši 2008.godine , upravo 18. listopada Danom kravate.

Zašto je odabran baš taj datum?

Naime, na taj dan izvedena je, 2003. godine, spektakularna instalacija Kravata oko Arene u Puli. Tom instalacijom, s najvećom kravatom na svijetu, simbolički je povezano antičko i suvremeno doba, a crvenom bojom kravate svijetu je upućena poruka ljubavi i suživota među ljudima i narodima.

Putem televizijskih postaja, instalacija Kravata oko Arene postala je vrhunski svjetski spektakl, koji je vidjelo više od milijardu ljudi.

Od tada se Dan kravate svake godine 18. listopada svečano obilježava kao Svjetski dan kravate u Hrvatskoj. Tijekom proteklih godina njegovo je obilježavanje započelo u raznim dijelovima svijeta., a Zagreb je 2017. godine dobio i svoj prvi Festival Dani kravate.

 

Na 10-godišnjicu obilježavanja Svetskog dana kravate,  učenici i učiteljice  PŠ Grebaštica u utorak, 18. listopada 2018. obilježili  su taj dan noseći kravate...

  

 

...učeći i vježbajući vezivanje kravate...

...a na satu likovne kulture upravo su im kravate poslužile kao motiv koji su promatrali. Flomasterima su prikazali  osnovne boje i izvedene boje (1.razred), kontrast toplo – hladno  (2.razred) te kompoziciju  i nijanse boja (4.razred) na kravatama.  

   

 

 

Kažu da su sad spremi za sve svečane događaje! :)

    

 

Prof. Marijan Bušić, pokretač ove inicijative, inače ravnatelj ustanove Academia Cravatica, kaže: „Kravata nije samo znak otmjenosti i kulture odijevanja. Vertikala kravate simbolizira ljudsku vertikalu – ljudsko dostojanstvo, samosvijest, trenutke svečanosti i slavljenja. Ravnotežom između svoje lepršavosti, s jedne strane i čvora, s druge strane, kravata simbolizira civilizacijsku ravnotežu između slobode i odgovornosti. Kravata simbolički poručuje da u komunikaciji budemo više svjesni svog dostojanstva i dostojanstva drugih, da budemo više ljudi, više gospoda, svjesni svoje slobode, ali i svojih odgovornosti. Zbog te goleme simboličke snage, kravata ima epohalnu važnost. Zato je i potrebno uvesti Dan kravate, prigodom kojeg bi se svjetska javnost senzibilizirala za te ključne vrijednosti“, istaknuo je prof. Bušić.Izvor: http://academia-cravatica.hr/hr/vijesti/24-svjetski-dan-kravate


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju